РЕКОРДНИ ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА БЕСПЛАТНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ- У ПРВА ТРИ САТА У КЦ ПРЕГЛЕДАНО ПРЕКО 500 ПАЦИЈЕНАТА

Интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, овог месеца оборило је све досадашње рекорде. Већ у прва три сата од отварања специјалистичких интернистичких ординација, прегледано је преко пет стотина људи, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је више од седамсто пацијената.

Наставак акције скрининга општег здравственог стања становништва, коју је Министарство Здравља организовало трећи пут заредом, овог викенда, изазвало је огромно интересовање грађана, те су чекаонице у амбулантама нишког Клиничког центра већ и пре почетка рада биле препуне.

   

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходне две акције, пресеци стања које радимо на сваки сат и подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија из месеца у месец све веће, јер је већ у прва три сата, своје опште здравствено стање проверило преко 500 људи, а до поднева је урађено више од хиљаду прегледа, јер су се многи одлучили да ураде и ултразвук и анализу крви, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то само још један доказ да је циљ остварен, јер су успели да се приближе пацијентима и „отворе“ своја врата свима.

Грађани су овог месеца у Клиничком центру могли да обаве ултразвучни преглед абдомена и анализу хормона штитасте жлезде, а очекују и да се сличне акције наставе.

- У нашим просторијама тренутно ради преко стотину лекара и другог медицинског особља и сви ти људи су овде како би помогли грађанима, без икакве надокнаде наравно, а верујем да ће се овакве акције наставити јер су се показале као врло делотворне, с обзиром на то да је до сада, бар код десет одсто прегледаних откривена нека промена која изискује даље лечење, истиче директор Радовановић.

Након дијагностичког прегледа, сваки пацијент се консултовао са специјалистима гастроентерологије и ендокринологије, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

Након сумирања....

Након сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова у нишком КЦ уписано је и прегледано укупно 802 пацијента, од чега је њих 616 проверавало ниво хормана штитасте жлезде, а након очитавања резултата савете и упутства од ендокринолога добило је укупно 433 људи. Када је реч о ултразвучном прегледу абдомена, лекари центра прегледали су 436 пацијената, који су се потом консултовали са специјалистима из гастроентерологије.
Према подацима Управе КЦ, петоро Нишлија је одустало од прегеледа, а дванаесторо људи, због немогућности да резултати прегледа буду валидни, јер су претходно конзумирали храну, биће прегледано у понедељак 20. новембра у 14 часова.


Према проценама лекара, током треће акције превентивних бесплатних прегледа, уколико се узме у обзир да су многи грађани били подвргнути свим тестирањима, у Клиничком центру обављено је преко 1600 прегледа.
Подсећамо, и у нишком Дому здравља, све заинтересоване Нишлијке, имале су могућност на преглед дојки апаратом за мамографију и ултразвуком, те је у књиге ове установе, уписана 451 жена, од којих је 24 урадиле мамографскии преглед, док је 164 добило заказани термин. Осим мамографије, урађено је и 83 ултразвучна прегледа а чак 180 заказано за наредне слободне термине. Осим тога, све пацијенткиње су прошле едукацију за самопреглед.

 

Галерија
фотографија

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш