МЛАДИ РОТАРИЈАНЦИ ДАРИВАЛИ МОБИЛНИ ИНКУБАТОР НИШКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ

Након успешно реализоване хуманитарне акције „Победи време“, коју је организовао Ротаракт клуб „Ниш Центар“ заједно са бројним партнерима и пријатељима, млади Ротаријанци данас су и свечано уручили мобилни инкубатор Клиници за гинекологију и акушерство нишког Клиничког центра. Према речима челника КЦ Ниш, ово је други транспортни инкубатор који центар поседује, а који ће итекако бити од огромне помоћи за све новорођене бебе са југа и југоистока земље којима је неопходна хитна помоћ на терену.

Након договора са надлежнима из Управе Клиничког центра, Ротаракт клуб „Ниш Центар“, акцију прикупљања новчаних средстава за куповину инкубатора покренуо је почетком септембра прошле године, а главни догађај читаве кампање био је концерт џез певачице Лене Ковачевић, коме је присуствовало преко 900 људи. Уз помоћ донација многих пријатеља Ротаријанаца, само 4 месеца касније, дар за лечење превремено рођених беба, испоручен је нишком Клиничком центру.

- Заиста смо захвални младим Ротаријанцима на овом поклону јер ћемо сада, поред једног мобилног инкубатора и возила за ту посебну намену, које смо добили од Министарства здравља и Министарства правде, овом донацијом буквално моћи да решавамо све критичне ситуације када морамо да транспортујемо животно угрожене бебе из било ког места до наше Клинике и то за најкраће могуће време, истакао је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш. – Оно, због чега су ови инкубатори неопходни, поред све опреме коју поседујемо, јесте и то што ћемо након отварања првог и јединог дечијег Ургентног центра у Србији, које планирамо током идућег месеца, а у коме ће бити збрињавани сви пацијенти старости до 18 година, бити установа која ће моћи да помогне свим најмлађим пацијентима којима је то потребно, додао је први човек ове здравствене Установе.

Како кажу у Ротаракт клубу „Ниш Центар“ ово није њихова прва акција, а свакако не и последња, јер имају у плану да се и надаље баве хуманитарним радом.

- Леп је осећај када стојите поред резултата свог рада, посебно што ће овај инкубатор помоћи бебицама из свих места из овог дела Србије, којима ће, нажалост бити потребна медицинска помоћ и желим овом приликом да захвалиим пријатељима из земље и иностранства из 17 клубова Ротаријанаца, који су поред двадесетак компанија такође учествовали у прикупљању новца, рекао је Александар Стаменковић из клуба „Центар Ниш“.

Значај инкубатора за помоћ превремено рођеним бебама истакли су и у руководству Клинике за гинекологију и акушерство.

- Заиста ће нам значити, је су мобилни и потпуно независни за сваку хитну реакцију, а сви знамо да инкубатори, у многим ситуацијама, бувално значе преживљавање најмалђих пацијената након рођења, вели доц. др Милан Стефановић, помоћник директора ГАК-а.

И старији чланови Ротари клубова, овом приликом, такође су обећали помоћ.

- Посебно ми је драго што испред Ротари Дистрикта Србије и Црне Горе могу да кажем да сам поносан на млађе чланове и заиста сам срећан што је инкубатор баш дониран овде у Нишу, у мом родном граду, а најављујем да ћемо и ми помоћи у наредном периоду на неки начин свакако, изјавио је Бранислав Ранђеловић, гувернер Дистрикта Ротаријанаца.

Осим многобројних пријатеља, акцију су помогли и осуђеници који издржавају казну у нишком Казнено- поправном Заводу.

- Прикупили су преко двеста хиљада динара и ако се узме неки просек, то је њихова дводневна плата, коју су зарадили поштено и коју су заиста од срца поклонили за ову акцију и за најмлађе којима је потребна помоћ, рекао је Дејан Панић, управник КПЗ.

Цена поклоњеног инкубатора износи нешто више од милион динара, а како су навели млади Ротаријанци из Ниша, за читаву акцију и куповину утрошено је око милион и по динара донираних средстава

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш