ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ НИШЛИЈА ЗА БЕСПЛАТНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ- У ПРВА ДВА САТА У КЦ ОБАВЉЕНО ПРЕКО 800 ПРЕГЛЕДА

И овог месеца, организовани бесплатни превентивни прегледи у нишком Клиничком центру наишли на велики одзив грађана. Још пре почетка рада чекаонице испред дијагностичких амбуланти у новој згради Клиничког центра биле су пуне, а већ у прва два сата лекари специјалисти ове здравствене установе, обавили су више од осам стотина прегледа, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте и лабораторије КЦ Ниш прошло је преко хиљаду и двеста пацијената.

Овог месеца, како је и одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађани су у амбулантама нове зграде Клиничког центра обављали кардиолошке прегледе, док су лекари Клинике за очне болести, пацијентима проверавали вид у својим специјалистичким амбуланатама. Све заинтересоване Нишлијке су у Центру за нуклеарну медицину давали крв на анализу, на тумор маркере јајника, док се анализа крви на тумор маркере простате и нивоа шећера у крви радила у Центру за медицинску биохемију.

- Подаци које добијамо и упоређујемо из месеца у месец, показују да је интересовање Нишлија за проверу општег здравственог стања и даље огромно, па чак и из месеца у месец све веће, а као и раније већина грађана контролисала је своје здравље на готово свим пунктовима, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то доказ да је акција државе и Министарства здравља успела, односно да су медицински радници успели да се приближе пацијентима и „отворе“ врата своје установе свима. - Тренутно ради преко стотину лекара и другог медицинског особља и сви ти људи су овде како би помогли грађанима, а верујем да ће се овакве акције наставити јер су се показале као врло делотворне.

Нишки Клинички центар, овог викенда обишао је и Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, који је, како је навео, био задовољан одзивом Нишлија и самом организацијом рада.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16: 20 часова у нишком КЦ урађено је готово три хиљаде прегледа, а уписано и прегледано око 1900 пацијената, од којих је осморо кардиолошких и троје ендокринолошких пацијената упућено на хитно даље лечење.

Подсећамо, ово је шеста у низу акција бесплатних превентивних прегледа, које Министарство здравља организује у циљу ране дијагностике и превенције болести, а према подацима, током првих пет акција у нишком Клиничком центру, пружено је више од седам хиљада здравствених услуга

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш