НОВА МЕТОДА УГРАДЊЕ КАТЕТЕРА ЗА ЕФИКАСНИЈЕ ЛЕЧЕЊЕ И КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ БУБРЕЖНИХ БОЛЕСНИКА

Лекари специјалисти нишког Клиничког центра, поново су показали да држе корак са светским медицинским стандардима, те су пре неколико дана, по први пут, хирурзи ове здравствене установе, применили потпуно нову методу уградње катетера код бубрежних болесника чије лечење подразумева дијализу.

Пласирање тзв. перитонеалног катетера лапароскопском техником, умногоме ће, тврде лекари, побољшати учинак лечења дијализираних пацијената, али и побољшати квалитет њиховог живота, те ће се, као и у другим светским медицинским центрима, ова метода примењвати надаље стално, код свих пацијената чије здравствено стање то дозвољава.

Како је ова техника уградње катетера за перитонеалну дијализу, која се за разлику од хемодијализе може обављати и у кућним условима, раније, само неколико пута спорадично примењена у другим здравственим установама у Србији, нишки Клинички центар би требало ускоро да постане и едукациони центар, кажу у Управи.

- Заиста сам поносан на своје колеге, које непрестано показују да су, осим неупоредиво бољих услова које сада имамо у новој згради КЦ, итекако заинтересовани за даље усавршавање, тако да ће и овај напредак бити од изузетног значаја за наше пацијенте, а то нам је свакако најбитније, изјавио је генерални директор КЦ Ниш, проф. др Зоран Радовановић.- Знам да ћемо успети да убудуће помогнемо и колегама из других градова који ће овде долазити на едукацију и усавршавање, те сматрам да из дана у дан, захваљујући оваквим медицинским помацима у пружању здравствених услуга, Клинички центар у Нишу доказује да је као установа, од изузетног стратешког значаја.

У истом дану, успешно су обављене, две овакве интервенције у општој анестезији, а лекари кажу, да је и квалитет исхода лечења захваљујући овој техници, знатно извеснији и учинковитији.

- Научно - истраживачким радом, доказано је да лапороскопском методом, пацијентима пружамо бољи квалитет живота и њиховог лечења, тако планирамо да ову методу примењујемо континуирано, као и да сарађујемо са осталим здравственим центрима у земљи, јер смо већ то радили када је реч о другим методама и захватима, што се показало као одлично, изјавио је др Верољуб Пејчић, директор Центра за минимално-инвазивну хирургију нишког КЦ.

- Оба пацијента се осећају добро и њихов опоравак тече по плану, а сама интервенција је за њих утолико боља, јер ми уз помоћ камере тачно позиционирамо катетер, могућност за евентуално цурење је сведена на минимум, тако да је и сам процес дијализе ефикаснији, а резови су минимални и битно је нагласити да се ова метода искљичиво примењује код пацијената чије здравствено стање испуњава одређене услове, као и да могу да буду подвргнути захвату у општој анестезији, навео је хирург, др Слободан Јовановић.

Један од двојице пацијената којима је истог дана пласиран перитонеални катетер је 44- годишњи Ивица Јашаревић, који се тренутно, успешно опоравља на Клиници за нефрологију.

- Осећам се добро и заиста се надам да ће ми ово помоћи у даљем лечењу, оно што ми је битно је да немам болове и да ми лекари кажу да је интервенција обављена успешно, тако да се, искрено, без обзира на сву негу коју овде имам, надам да ћу ускоро отићи кући, каже Јашаревић.

Да ова метода, на неки начин, представља револуцију у лечењу дијализираних пацијената, потврђују и нефролози и наводе, да се надају да ће ова метода бити примењивана често, како би пут до излечења, односно трансплантације бубрега, пацијентима бити знатно лакши.

- Заиста је важно да катетери за дијализу буду постављени тачно како наука налаже и да дијализа буде потпуна, а то ова техника пласирања заиста омогућава и надам се, да ће захваљујући томе, наши пацијенти са бубрежним обољењима, живети лакше, јер се ова врста дијализе разликује од хемодијализе, која се спроводи искључиво у болничким условима, а и у том домену ће услуга бити квалитетнија, јер очекујемо и занову апарата, тачније, Клиника би требало ускоро да буде опремљена са још 48 нових машина за дијализу, истакла је др Бранка Митић, директорка Клинике за нефрологију.

Према подацима лекара нишког Клиничког центра, у Србији тренутно више од девет стотина пацијената са бубрежним обољењима чека на трансплантацију, од којих око три стотине њих, у нишки здравствени центар долази на хемодијализу.

   
   

   

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш