ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДЈАВИ ЕПИДЕМИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА НА КЛИНИЦИ ЗА ДЕЧИЈЕ ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ

 

Дана 07.08.2018., од стране нишког Института за јавно здравље и званично је одјављена епидемија морбила на Клиници за дечијe интерне болести Клиничког центра Ниш.

Након што је 20. новембра 2017. године, на основу лабораторијских резултата Института за вирусологију „Торлак“, код одређеног броја пацијената и запослених на Клиници доказан узрочник болести, надлежни у нишком Клиничком центру, моментално су предузели све мере за сузбијање епидемије, предвиђене Законом, а по предлогу Института за јавно здравље у Нишу.Иако званични извор заразе није утврђен, претпоставља се да се вирус ширио путем директног контакта.

Према подацима добијеним од Института за јавно здравље у Нишу, за време готово деветомесечног трајања епидемије малих богиња на Клиници за дечије интерне болести КЦ Ниш, процењено је да је 270 особа било изложено вирусу морбила, од којих је код 76-оро људи, серолошким анализама и потврђено присуство. За време трајања епидемије, 30 пацијената је и смештено на болничко лечење, а према извештају, већина оболелих  пацијената, било је или невакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Једна однајбитнијих уведених, ванредних мера, на Клиници за дечије интерне болести била је забрана посета пацијентима, а спроведена је и просторна сепарација и изолација  већ оболелих пацијената. Надлежни и запослени пооштрили су мере дезинфекције, отпустили све пацијенте са Клинике чије је здравствено стање у том тренутку то дозвољавало, те су у том периоду, примани само хитни случајеви. О томе су биле обавештене и остале здравствене Установе са територије надлежности нишког Клиничког центра.

Осим обавезне вакцинације медицинског особља, за трајно отклањање опасности надаље, предложено је и спровођење редовне вакцинације и појачана контрола вакциналног статуса деце.

         

УПРАВА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА НИШ

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш