И НАЈТЕЖЕ ОПЕРАЦИЈЕ ДЕФОРМИТЕТА КИЧМЕ КОД ОДРАСЛИХ, УБУДУЋЕ У НИШКОМ КЦ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ

Нишки Клинички центар је, захваљујући залагању Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, од данас и званично постала референтна здравствена установа у којој ће убудуће,о трошку државе, поред најтежих деформитета кичме код деце, бити оперисани и најтежи деформитети кичме код одраслих, а чије лечење у иностранству кошта и више дестина хиљада евра. 

 

Прве операције ове врсте са новим техничким системима је, уз асистенцију лекара специјалиста нишког Клиничког центра и овај пут бесплатно обавио гостујући шпански ортопед и спинални хирург, др Норберто Вентура, а уградни материјал у вредности од неколико десетина хиљада евра финансирала је држава.

У плану је да, како је речено, због постојеће сарадње Управе КЦ Ниш са компанијом „Медкомтех груп“ из Барселоне, шпански хирурзи и убудуће долазе, едукују и оперишу заједно са нишким  неурохирурзима.

Ово је још једна заиста велика и значајна ствар за нашу установу, али пре свега за наше пацијенте, јер ће захваљујући држави, сви пацијенти, поред оних најмлађих, са оваквим облицима деформитета кичменог стуба, сада моћи да буду збринути и оперисани овде потпуно бесплатно, за разлику од ранијег периода, када су у другим здравственим установама у иностранству за операцију плаћали много вишете се још једном показало да се својски трудимо, да колико је могуће унапредимо наше услуге и учинимо их доступнима зарад здрвља наших грађана, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.-Ово је још један доказ да држава брине о здрављу својих грађана, а на нама је да и даље чинимо све да унапређујемо и осавремењујемо рад наше установе, додао је директор Радовановић.

Да је ово још један помак напред у здравству Републике Србије и обезбеђивању пре свега „инфраструктуре“ за квалитетан раду санирању болести кичме која је широко распросрањена у нашој земљи, потврдио је и проф. др Небојша Стојановић, нишки неурохирург.

Овим смо доказали да држава брине о свим нашим пацијентима, јер ове могућности, које сада и које ћемо надаље да имамо, а мислим на нове технике уз помоћ новог уградног материјала, скраћују време оперативних захвата и чине да наш рад буде одмах видљив, односно да наши пацијенти истог тренутка виде бољитак, те се надам да је то једна нова грана у развоју нишке неурохирургије, вели проф. Стојановић.

И пацијенткиње које су оперативним захватима биле подвргнуте јуче, успешно се опорављају и наводе да се надају да ће и други пацијенти имати прилике да реше свој проблем уз помоћ оваквих, иновативних решења.

-Већ годину дана се мучим са боловима и чекам дан када ћу моћи да решим свој проблем, а како су ми сада објаснили, најбољи стручњаци су ме оперисали, тако да сем што већ осећам бољитак, надам се да ћу после свега овога да ходам и живим нормално, изјавила је Ђурђијанка Николић, једна од прве две оперисане пацијенткиње.

-И ја се већ осећа боље иако је прошло 24 сата од операције, имала сам заиста много проблема до сада, одлучила се за операцију и сада се надам само што бржем опоравку, казала је пацијенткиња Љиљана Дубљевић.

Да је операција прошла без компликација и да се надају брзом опоравку, потврдио је истручњак за ову врсту патологије кичме,  др Норберто Вентура из Шпаније.

- Презадовољан сам условима у којима сам радио са својим колегама, јер као неко ко се дуго бави решавањем оваквих здравствених проблема радио сам у многим болницама, а најбитније је да је све прошло како ваља и надамо се да што бржем опоравку пацијенткиње,као и томе да је ово само почетак наше узајамне сарадње када је реч о одраслима, јер имамо у плану да и даље асистирамо и едукујемо наше колеге у Нишу, те се надам да ћемо, уз помоћ нових, иновативних решења у смислу уградне опреме којом ми располажемо, а коју захваљујући ангажовању Републике Србије користимо и овде, помогнемо многим пацијентима, истакао је шпански хирург, др Норберто Вентура.

И из шпанске копманије „Медкомтех груп“ најављују сваки вид помоћи за убудуће.

Драго ми је што полако ширимо сарадњу са установама у Србији и што на овакав начин уз помоћ Министарства здравља и државе помажемо пацијентима, а трудићемо се да учествујемо што више у едукацији и обуци наших лекара који ће радити интервенције, навео је Драган Шкрбић, директор компаније.

У плану је да у нишком Клничком центру, поред интервенција које се обављају на нишкој Клиници за дечију хирургију и ортопедију, ускоро буде оперисано још одраслих пацијената са тешким деформитетима кичменог стуба, а у најави је да ће као гостујући неурохирурзи бити многa светска имена из ове области.

 
 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш