ДОНАЦИЈА НУРДОР-А И АМБАСАДЕ САД ЗА ДЕЧИЈЕ ХЕМАТООНКОЛОШКО ОДЕЉЕЊЕ КЦ НИШ- НОВИМ МОБИЛНИМ РЕНДГЕНОМ ДО БРЖЕГ ИЗЛЕЧЕЊА

 

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака- НУРДОР и Амбасада Сједињених Америчких Држава, свечано су уручили данас нишком Клиничком центру, важну донацију у виду мобилног рендген апарата, који је према речима стручњака, итекако важан за функционисање новоотвореног хематоонколошког одељења на Клиници за дечије интерне болести, коме је и намењен. Након потписивања уговора о донацији апрата најновије генерације, вредног нешто више од три милиона динара, коме је сем званичне делегације амбасаде САД и Управе КЦ Ниш, присуствовало и највише руководство Града, први човек Клиничког центра најавио је да ће ново одељење, сем што поседује најсавременију опрему и услове, ускоро добити и већи број медицинског особља, како би лечење деце било најквалитетније могуће.


Нови мобилни рендген апарат марке „Сиеменс“, који је, како би био прилагођен потребама педијатријског одељења израђен и осликан у облику жирафе, функционише тако што ограничава зрачење само на део тела који таргетира, објаснили су стручњаци, што би свакако требало да омогући квалитетније лечење код деце оболеле од неког облика малигнитета. 


Уговор о примопредаји апарата свечано су потписали Њ.Е., амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, директор Клиничког центра у Нишу, професор др Зоран Радовановић и председница НУРДОР-а Јоланд Корора. 

-Клиника и КЦ Ниш, добили су најмодернији покретни рендген апарат, а његова предност је у томе што може да се преноси, па деца која примају терапију и која не не могу да оду до нашег центра за редиологију могу да буду снимљени у соби у којој леже, јер ми свакако имамо обучено особље за то, те ће у овом случају они бити сваког тренутка на услузи деци која болују од најтежих болести, појаснио је генерални директор Радовановић, који се уједно захвалио америчкој Влади и Амбасади на досадашњој помоћи и на донацији савременог апарата и том приликом подсетио, да је изградња дечијег хематоонколошког одељења коштала 100 милиона динара, од којих је 70 обезбедио НУРДОР, а остатак држава и град Ниш.


Вредну опрему су Клиничком центру уручили Њ.Е. амбасадор САД-а Кајл Скат и председница НУРДОР-а Јоланд Корора.

-Јако нам је драго да америчка влада и амбасада у Србији имају прилику да донирају овако важну медицинску опрему. Ово је само наставак сарадње и улагања америчке амбасаде у здравствени систем на југу Србије, с обзиром да ми дубоко верујемо да сваки грађанин Србије заслужује најквалитетније лечење, а посебну захвалност желим да искажем НУРДОР-у и свему што они раде, јер сви знамо колико је та брига важна за децу и за целу породицу,рекао је овом приликом амбасадор САД, Кајл Скат.

И председница НУРДОР-а, Јоланд Корора, захвалила се амбасадору и особљу америчке амбасаде у Београду, посебно канцеларији за војну сарадњу, чији су запослени заједно са НУРДОР-ом омогућили да се ова акција спроведе.

-Захваљујући америчкој амбасади добили смо апарат који нам је недостајо да употпунимо болницу са најасвременијом опремом и да се деца лече онако како треба по европским стандардима, те сада имамо све што нам је потребно од апрата и довољно простора, али нам недостаје медицинског особоља и то је сада врло важно и на томе ћемо заједно са државом радити надаље, истакла је Корора.

Новоизграђено дечје хематоонколошко одељење званично је отворено у мају, а ново болничко крило од 750 квадратних метара, које је изграђено и опремљено по највишим медицинским стандардима има проширене капацитете за 100 одсто, те свака соба има кревет за родитеља-пратиоца и сопствено купатило. На сваком спрату постоји дневни боравак са играоницом у којој ће бити могућа примена такозване „хумане терапије“, односно биће могуће да дете прима терапију док се игра.

Одмах након уручења вредне донације- савременог мобилног рендген апарата, коју је Амбасада Сједињених Америчких Држава у сарадњи са организацијом НУРДОР наменила новоизграђеном, хематоонколошком одељењу Клинике за дечије интерне болести, Управа нишког Клиничког центра била је домаћин његовој екселенцији, амбасадору Кајлу Скату и гостујућој делегацији и у новој згради Центра, коју је председник Републике Србије, отворио готово пре годину дана.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш