РЕКОРДАН ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА ПРЕВЕНТИВУ- У НИШУ ДАНАС ПРЕГЛЕДАНО ГОТОВО ДВЕ ХИЉАДЕ ПАЦИЈЕНАТА

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа, а према одзиву грађана и броју прегледаних пацијената, показало се да су овакве кампање у циљу очувања здравља становништва Србије, итекако од великог значаја.

У Клиничком центру Ниш, током данашњег дана, прегледано је чак 1414 грађана, док су лекаре нишког Дома здравља, посетила чак 502 пацијента.

Још пре почетка рада специјалистичких амбуланти, у чекаоницама Центра за радиологију у новој згради, на ултразвучни преглед абдомена чекало је преко стотину грађана, а интересовање за кардиолошке прегледе, није било ништа мање, те је тридесетак људи, стрпљиво чекало почетак рада кардиолошких амбуланти, не би ли проверили висину свог крвног притиска или обавили преглед на ЕКГ апарату.

Према подацима након првог пресека стања, за прва два сата на списку за прегледе уписано је скоро триста педесет пацијената,  а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово деветсто пацијената.
Оно што је овомесечне превентивне пргледе у нишком Клиничком центру разликовало од претходних, јесте то, што је мотив дана био осмех, као начин да се сво особље ове здарвствене установе, додатно приближи пацијентима.

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа, а према одзиву грађана и броју прегледаних пацијената, показало се да су овакве кампање у циљу очувања здравља становништва Србије, итекако од великог значаја.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију, специјалисти нишког Клиничког центра обављали ултразвучне прегледе абдомена, док су у кардиолошким и амбулантама Клинике за болести уха, грла и носа, сви заинтересовани могли да ураде ЕКГ преглед, преконтролишу висину свог крвног притиска и ниво шећера у крви.

Оторинларинголози су од раних јутарњих сати обављали опште превентивне прегледе, али и с обзиром на то да је у току Светска недеља борбе против канцера главе и врата, контролисали су и тај аспект здравственог стања код свих пацијената.

Интересовање за давање узорака крви на тумор опште тумор маркере, али и остале, у зависности од медицинских индикација које су лекари одређивали, такође је било огромно, те је до краја дана урађена чак 481 анализа.

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама,наравно узимам у обзир и 2017. и 2018. годину, подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље огромно, и заиста на све начине, као и увек до сада, с обзиром на то да је ово 15. пут да држава организује превентивне прегледе за становништво, подржавамо инцијативе Министарства здравља и ресорног министра, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је похвалио све раднике Клиничког центра Ниш који су, својим радом данас, дали допринос и били ту уз све грађане, а њих је како истиче било готово стотинак.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и нишком Дому здравља, где су пацијенти могли да провере ниво шећера у крви, али и да код интерниста исконтролишу рад срца и висину крвног притиска, те је, како су навели надлежни у овој здравственој установи, интересовање и тамо било велико.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, у амбулантама нишког Клиничког центра,  прегледано је 1414 пацијената, те је према подацима којима располаже нишки Клинички центар, тај број, оборио све досадашње рекорде.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш