Клиника за гастроентерологију и хепатологију

Ова клиника основана је 1990 године, прерастањем Одељења за дигестивне болести Интерне клинике у Нишу у Клинику за гастроентерологију и хепатологију.Клиника за гастроентерологију и хепатологију je висoкoспeциjaлизoвaнa здрaвствeнa устaнoвa кoja сe бaви диjaгнoстикoм и терапијом обољења дигестивног тракта, јетре, жучне кесице и жучних путева, гуштераче и потрбушице.С обзиром на релативно висок ниво техничке опремљености, на овој клиници се изводе следеће процедуре: проксимална ендоскопија (езофагогастродуоденоскопија), колоноскопија, дуопденоскопија са латералном оптиком, капсуларна ендосксопија танког црева, капсуларна ендоскопија дебелог црева, ендоскопски ултразвук промена у једњаку, желуцу и дуоденуму, ултразвучни преглед паренхиматозних органа из желуца и дуоденума, ехо абдомена, колор доплер портног система, ендоректални ултразвук, ургентна проксимална ендоскопија код крварења из горњег сегмената дигестивног тракта,хемостаза крварећих лезија једњака, желуца, дуоденума и колона уз помоћ ињекционе и хемоклипс хемостазе или комбинацијом ових метода, аргон плазматска коагулација крварећих лезија дигестивног тракта, банд лигатура варикса једњака и желуца, склеротерапија варикозитета једњака, полипектомија полипа дигестивног тракта, мукозектомија туморозних промена једњака, желуца, дуоденума и колона, вађење страних тела, хромоендоскопија промена у једњаку, хромоендоскопија промена у дебелом цреву, ЕРЦП, папилотомија, екстракција калкулуса из жучних путева, стентирање билијарних канала, стентиранје панкреатичних канала, постављање назојејуналне сонде, перкутана ендоскопска гастростома, слепа биопсија јетре, биопсија јетре под контролом ултразвука, ригидна ректоскопија, употреба пегилованог интерферона код болесника са хроничним Ц хепатитисом, употреба биолошке терапије код болесника улцерозним колитисом и Кроновом болешћу.Клиника је укључена у бројне интернационалне студије испитивања биолошки активних супстанци у терапији запаљењске болести дебелог црева као и у испитивању вакцина код болесника са хроничним Б хепатитисом. Клиника такође учествује у програму Континуиране медицинске едукације на Медицинском факултету у Нишу.
Одељење болести јетре и жучне кесеОдељење за болести дигестивног трактаОдељење интензивне негеОдељење за пријем болесника, спец.- консултативну делатност и дијагностику• Одсек дневне болнице• Кабинет за ултразвучну и ендоскопску дијагностику и праћење
 

  • Руководилац клинике

Проф. др Весна Брзачки

  • Помоћник руководиоца клиникe
Проф.др Горан Бјелаковић
  • Начелници одељења

Проф. др Биљана Радовановић-Динић 

  • Шефови одсека

Асс. мр др Бојан МладеновићМр др Снежана Тешић-РајковићДоц. др Даниела БенедетоДр мед. Сци. Сузана Раичевић-Сибиновић

  • Главна медицинска сестра

Жаклина Пајевић

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш