12 дец


У новембру месецу је у Центру за нуклеарну медицину Клиничког центра Ниш званично почео да ради најсавременије опремљен терапијски блок за лечење малигних и бенигних болести применом радиоизотопа. О болесницима (индикације, припрема за лечење, лечење током боравка у болници, праћење и безбедност околине након отпуста) се брине 4 тима лекара и техничара. Сви лекари су специјалисте нуклеарне медицине, а 3 лекара су и наставници Медицинског факултета у Нишу.

Опширније...

06 сеп


Пројекат "Изградња новог хемато-онколошког одељења" НУРДОР релизује у сарадњи са лекарима и медицинским особљем хемато-онколошког одељења, управом Клинике за дечје интерне болести и руководством Клиничког центра у Нишу. Идејно решење са предметом и предрачуном је израђено, као и урбанистички пројекат, који је усвојила Комисија Управе за планирање и изградњу,а добијене су локацијска и грађевинска дозвола.

Опширније...

21 JULY_SHORT

Два акцелератора на Клиници за онкологију КЦ Ниш ће бити пуштени у рад за најмање два месеца, рекао је данас директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић.

Опширније...

28 јун

Ниш, 28.06.2016.год. У оквиру хуманитарне акције "Блиц фондације" - "Срце за децу" данас је Клиничком Центру Ниш, Клиници за гинекологији и акушерство ова организација донирала 3 клима уређаја. Покровитељ акције "Климе за породилишта" је Министарство Здравља Републике Србије а донатор клима-уређаја је компанија "Elkom trade" из Београда

Опширније...

27 јун

Ниш, 27.06.2016.год. У Клиничком центру Ниш, на Клиници за гинекологију и акушерство, рано јутрос, породила се Илић Ана и на свет донела тројке, три девојчице, зачете природним путем.

Колектив Клиничког Центра Ниш им од свег срца честита и жели пуно среће у животу.

Опширније...

24 јун

Фондација Принцезе Катарине Карађорђевић у сарадњи са емисијом "Вече са Иваном Ивановићем" донирало је Клиничком центру Ниш, апарат за вештачко дисање. Вредност апарата је 40.000 еура. Овај специјални респиратор користиће се да олакша дисање прерано рођених беба.

Опширније...

01 јун
У Клиничком центру у Нишу обављена је 100. транспалантација бубрега, што ту здравствену установу сврстава у сам европски врх. Директор нишког КЦ Зоран Радовановић најављују да ће ускоро кренути и са захватом трасплантације јетре.

Опширније...

01 јун

Директор Клиничког центра Зоран Радовановић саопштио је данас да је при Центру за нуклеарну медицину почела изградња најсавременијег терапијског блока за чију је изградњу Клинички центар обезбедио путем донација 100.000 евра.

Опширније...

18 мај
Изградња новог дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу у Клиничком центру, симболично је почела данас. Сваке године све је више малих онколошких болесника, овде на југу Србије годишње код чак тридесеторо малишана буде установљена ова дијагноза, потврдила је за Нишке Вести проф. др Гордана Костић, начелница дечијег хематоонколошког одељења при Клиници за дечије интерне болести у Нишу. Камен темељац положен, први пацијенти крајем следеће године

НУРДОР-ова борба за изградњу ове клинике траје више од деценије.

Ми на овом првом кораку радимо већ 11 година, ово је један од наших циљева и ето њега смо после 11 година успели да досегнемо. Имамо још пуно циљева а овај ће бити завршен крајем следеће године”, каже Тодор Манчић, председник Управног одбора НУРДОР-а (Националног удружења родитеља деце оболеле од рака).

У сваком тренутку на нишкој дечијој клиници од онколошких обољења лечи се од 15 до 20 малишана, потврђују нишки лекари.

Укупно у Србији 300-400 деце оболи годишње, на југу 20-30 годишње, а како се они лече у просеку две године тај број се повећава. Пре две деценије, било је мање малих онколошких пацијената не само код нас већ и у свету”, каже проф. др Гордана Костић, начелница дечјег хематоонколошког одељења при Клиници за дечје интерне болести у Нишу.

Проблем ПДВ-а биће решен, обећано је из Министарства здравља данас у Нишу.

Данас смо сведоци унапређења и достизања европских стандарда, у прилици смо да се уверимо у добру релацију друштвено одговорних појединаца, то све резултира обезбеђивању бољих услова здравствене заштите у Србији. Министарство здравља републике Србије, обезбедила је 5 милиона динара то је за завршетак прве сиве фазе која ће укупно бити вредна од 25 до 30 милиона динара. Након тога следи нова етапа а Влада и Министарство здравља републике обезбедиће новац кроз свој буџетски план. Софистицирана технологија биће обезбеђена за ових 750 квадретних метара, надам се да ћемо испоштовати рок и да ћемо овај значајан сегмент у лечењу најмлађих пацијената управо заокружити у септембру месецу следеће године”, рекао је за Нишке Вести проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

У другим европским земљама ПДВ не кочи донације и изградњу, потврдила је гошћа из Италије.
 
У Италији се порез на новчане донације које су усмерене ка невладином сектору апсолутно ослобођене било каквих такси. Они су само прошле године од суграђана чак добили 280 000 евра”, рекла је Франческа Тестони, одговорна особа - сестринско удружење из Италије АЂЕОП РИЋЕРКА.

 
Велика ствар за Клинички центар у Нишу, велика и за Дечију клинику. Хвала свима који су помогли НУРДОР-у али и Министарству здравља које је препознало ову синергију организација и решило проблем ПДВ-а. Бољи услови за лечење деце, бољи услови за рад наших лекара” рекао је проф. др Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

Већ следеће недеље почиње нова фаза сакупљања средстава за наставак и другу фазу изградње Дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу.

 
Део акције је и утакмица која ће бити играна 24. маја у Београду, где ће највећи фудбалски асови играти утакмицу. Ми се надамо да ће прва фаза бити готова до краја септембра али до краја следеће године и друга фаза. Крајем следеће године мали пацијенти, њихови родитељи и особље болнице моћиће да уђу у нове просторије. Проблеми око плаћања ПДВ-а биће коначно решен када буде донет Закон о ослобађању за донацију које су усмерене за овакве ствари. Држава има начин да помогне и надам се да нећемо морати да радимо неку гимнастику како би добили државну помоћ”, завршава Тодор Манчић, председник Управног одбора Националног удружења родитеља деце оболеле од рака.
09 мај

Ниш, 9. мај 2016.године - На новој кардиохирургији само ове године оперисано је 100 пацијената, а у Клиничком центру очекују да ће до краја године успети да оперишу још 300 људи. Једном пацијенту уградили су и срчану пумпу. Од почетка године 100 операција на срцу у Нишу

До сада смо уградили једну пумпу младом човеку који је социјални случај. Он није имао ни услове да је пуни струјом па су га сместили у Геронтолошки центар”, рекао је директор КЦ Зоран Радовановић.

Ове године још 5 пацијената моћиће да добије срчану пумпу на нишкој кардиохирургији, додају. Листа чекања за операције на срцу у Нишу више не постоји, а наредне операције заказују се већ за средину јуна, каже др Драган Милић директор Клинике за кардиохирургију и трансплантацију. За сада, захваљујући стручњацима из КЦ Србије који континуирано обучавају нишке лекаре.

До краја године 3 нишка кардиохирурга моћиће самостално да оперишу, а следеће године за овај подухват биће спремно укупно 5 специјалиста”, истиче.

Очекују и да до краја године клиника буде потпуно опремљена и да још једна операциона сала буде функционална. Интензивна нега би требало да има укупно 11 кревета, што је за 5 више него што их је тренутно. Када буду испуњени ови услови, на клиници ће моћи годишње да оперишу чак до 500 пацијената.

Ово је светски стандард што се броја операција тиче. Ипак, Србији фали још оваквих центара јер је неопходна кардиохирургија на миллион становника”, рекао је Миљко Ристић из Министарства здравља.

Операције у нишкој кардиохирургији су до сада биле врло успешне, са стопом смртности од 2 одсто. Оперисали су и 31 пацијента са јединствене листе чекања из других делова земље.

Србија је на другом месту по смртности од кардиоваскуларних болести, одмах после Русије. Нишка кардиохирургија ће, уз постојеће центре, делимично смањити стопу смртности, јер ће скратити јединствену листи чекања, додају.

Клиника за кардиохирургију отворена је новембра 2014. и до сада је укупно оперисано 180 пацијената.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш