24 дец

Поштовани,

Овим путем вас обавештавамо да су специјалистичке амбуланте свих хируршких и интернистичких грана ( гастроентерологије, ендокринологије, неурологије, хематологије) током овог викенда пресељене, те да се од ДАНАС 24.12.2018. године налазе у реновираној и адаптираној згради, у којој су се раније налазиле хируршке клинике Клиничког центра Ниш.

Опширније...

21 дец

Све информације о стању повређених у јутрошњој саобраћајној несрећи, члановима породица и осталим заинтересованим грађанима, биће саопштене у 17 часова у главном холу Ургентног центра Клиничког центра Ниш од стране шефа дежурне екипе .

16 дец

Македонски министар здравља, др Венко Филипче вечерас јеса делегацијом, у пратњи генералног директора нишког Клиничког центра, проф. др Зорана Радовановића и градоначелника Ниша, Дарка Булатовића обишао македонске држављане који су, након што су рано јутрос тешко повређени у саобраћајној несрећи надомак Лесковца, пребачени у Клинички центар Ниш. 

У нишки Клинички центар, због тежине и озбиљности повреда, ноћас су довезена четири пацијента, а током дана, након урађене дијагностике, хоспитализовано је још двоје људи. Свих шест пацијената смештено је на Клиници за анестезију и интензивну терапију и према оценама надлежних, они се тренутно налазе и лече у најбољим могућим условима, те ће ту вероватно остати до побољшања њиховог здравственог стања.

-Здравствени систем Републике Србије у тешким тренуцима, па и у овом случају, поново је показао да када настане велики проблем, све установе се стављају на располагање да помогну, у овом случају нишка и лесковачка хитна помоћ, болница и нишки Клинички центар, тако да заиста желимо да што пре помогнемо, наравно у сарадњи са колегама из Македоније, свим пацијентима, рекао је први човек КЦ Ниш, проф. др Зоран Радовановић. -Са македонским министром и са нашим министром здравља, господином Златибором Лончаром, који је све време био са нама на вези, договараћемо се о даљем начину и току лечења, али смо у сваком случају поново показали да смо братски народ и да увек желимо као држава да помогнемо када је то потребно, додао је Радовановић. 

Након што је обишао повређене македонске држављане у лесковачкој болници, министар Филипче је заједно са генералним секретаром македонске Владе, Драгим Расковским, посетио и сународнике у нишком Клиничком центру.

-Желим пре свега да похвалим здравствени систем у вашој земљи и да се захвалим министру Лончару, градоначелницима оба града, колегама из нишког Клиничког центра и болнице у Лесковцу, али и Заводима за хитну медицинску помоћ, који су одмах реаговали и пружили помоћ свим пацијентима и све време били у контакту са нама пружајући свесрдну подршку и надам се да ће људи смештени у Лесковцу што пре моћи кући, а да ће се они који се лече овде, што пре опоравити, изјавио је министар здравља Републике Македоније, др Венко Филипче.

У координацији пружања помоћи све време учествовао је и сам градоначелник Ниша, Дарко Булатовић.

-Пре свега изражавам жаљење због догађаја који се десио, ми смо македонском министру здравља дали обећање да све што је у надлежности и могућности Града стављамо на располагање, а посебно је значајно оно што се тиче породица, а када је реч о свему што је у надлежности Клиничког центра, све је на највишем могућем нивоу, навео је градоначелник Булатовић.

Један од пацијената који је тренутно хоспитализован у Клиничком центру Ниш је и 55- годишњи Ремзи Демиров, који је како каже преживео саобраћајну несрећу, вероватно захваљујући томе, што се пробудио тренутак пред слетање аутобуса.

-Спавао сам неко време и када је аутобус почео да клиза по путу, схватио сам да ћемо слетети, те сам се чврсто ухватио за ручицу седишта, тренутак после смо осетили ударац и људи су почели да падају и да вриште, препричава Демиров и каже да се сећа да су га, пошто му је била заглављена рука испод седишта, ватрогасци међу последњима извукли из слупаног аутобуса.

Подсећамо, тешка саобраћајна несрећа догодила се рано јутрос, нешто пре два часа, када је аутобус пун путника слетео са аутопута у близини Лесковца. Епилог ове саобраћајне несреће су 3 преминула путника и њих 32, који су смештени на лечење у нишком Клиничком центру и лесковачкој болници.

 
 
 
16 дец

И овог месеца,Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције,под слоганом кампање „Рак је излечив“, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа.

Према броју прегледаних пацијената, показало се да је интересовање грађаназа бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру и у последњем месецу у 2018. години, било и више него задовољавајуће.

Иако су чекаонице у раним јутарњим сатима, због снежних падавина биле полупразне, током дана је све више Нишлија долазило да контролише своје здравствено стање.

Према подацима након првог пресека стања, упрва дваи посата укупно је прегледано 160 пацијената, док је око поднева, број оних који су контролисали стање вида, дисајних путева и дали крв на нализу на тумор маркере дебелог црева износио 520.

До краја радног времена медицинског особља и лекара који су се овог месеца бавили превентивом, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је готово осамсто пацијената.

Њих 214 јавило се специјалистима пулмологије, који су појединим пацијентима, сем општег прегледа плућа радили и анализу спирометријом, те је на тај начин прегледано 77 пацијената, а рендгенски преглед урадило је њих 21. Вид је данас преконтролисало 239 Нишлија, а крв на анализу дало је 332 пацијента.

-Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама, и 2017. и 2018. години,подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико, тезаиста на све начине подржавамо инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦНиш.

Овог месеца, Клинички центар Ниш и медицинско особље, посетио је и државни секретар Министарства здравља, проф. др Ференц Вицко.

-Драго ми је што Нишлије брину о свом здрављу, штп показују подаци које добијамо после акција и искрено се надам да ће тако и наставити, а притом желим да похвалим и читаву организацију у Клиничком центру Ниш, која се сваког месеца показала као ефикасна и ефектна, истакао је Вицко.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је укупно 775 пацијената.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

 

 
 
 
15 дец

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са здравственим установама широм Србије, а у циљу ране дијагностике и промоције превенције, и овог месеца наставља акцију бесплатних превентивних прегледа.

У недељу 16. децембра, од 8 до 16 часова, сви заинтересовани грађани, укључујући и оне који из било ког разлога немају здравствено осигурање, моћи ће да у амбулантама нишког Клиничког центра обаве бесплатне превентивне здравствене прегледе.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, у специјалистичким амбулантама Клинике за пулмологију, које се налазe у некадашњој згради интерних клиника и Центру за патологију, обављаће се општи преглед плућа, а у специјaлистичким амбулантама Клинике за очне болести грађани ће моћи да преконтролишу стање вида. Осим ових, заинтересовани грађани моћи ће и да дају крв на анализу на тумор маркере дебелог црева Ца 19-9 у Центру за нуклеарну медицину.

Након превентивног прегледа, сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности, биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва, а сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

 

С' поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 
 
 
06 дец

Нишка Клиника за болести уха, грла и носа, од јуче је „богатија“ за један нови, веома важан, дијагностички апарат, који ће према речима стручњака из ове области, итекако значити у раном откривању проблема са слухом код пацијената.

Тимпанометар са пратећом опремом, апаратура вредна готово пола милиона динара који служи за тестираање унутрашњег уха, поклон је познате српске компаније „Аудио БМ“, која се већ четврт века бави конструисањем и производњом дијагностичке и уградне апаратуре из области оториноларингологије.

Како наводе из Управе нишког Клиничког центра, управо ће тај поклон, у новом простору у који ће ОРЛ Клиника бити ускоро пресељена, значајно унапредити квалитет пружања услуга из ове области медицине.

-Наш задатак је да се убудуће максимално потрудимо да све Клинике и специјалистичке амбуланте, које ће врло брзо бити пресељене у нови- стари простор некадашњих хируршких Клиника, бити потпуно зановљене и када је реч о опреми, тако да ми је заиста драго што је руководство Клинике за болести уха, грла и носа већ и само предузело кораке у том смислу и што се и сами труде да унапреде „своју кућу“, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш, који се овим путем захвалио руководству компаније „Аудио БМ“ на донацији значајној за пацијенте.

Задовољство због нове апаратуре, сем челника ОРЛ Клинике, нису крили ни специјалисти оториноларингологије, који ће је надаље користити у циљу раног откривања проблема са слухом. Према њиховим објашњењима, донирани уређај– тимпанометар, нуди комплетне тимпанометријске тестове, што подразумева тзв. рефлекс скрининг, проверу прага, слабљење и детаљна тестирања Еустахијеве трубе, а како је Клиника сем апарата добила и рачунар и штампач и пацијенти ће очитане резултате, добијати истог тренутка.

-Заиста сам захвалан на поклону који су наши пријатељи из компаније „Аудио БМ“, која је из ове области тренутно једна од најбољих у региону, управо предали нама и као директор Клинике, која представља веома важан део Клиничког центра ка коме гравитира преко два и по милиона становника из овог региона, максимално ћу се потрудити да сарадњу наставимо, посебно када је реч о набавци и друге апаратуре за амбуланте, за коју свакако планирамо да обезбедимо средства уз помоћ државе и ресорног Министарства, навео је проф.др Душан Милисављевић, директор Клинике за болести уха, грла и носа.

Представници копманије „Аудио БМ“ истакли су да су поносни на 25- годишње постојање и рад, али и на сарадњу коју имају са установама у земљи и региону, међу којима је и нишки Клинички центар, свакако,

-Заиста ми је драго што смо могли да помогнемо на овај начин професору Милисављевићу, његовим колегама и Клиничком центру, али пре свега пацијентима, тако да заиста мислим, поготово када сам видео нови, адаптирани простор у који ће ОРЛ Клиника бити пресељена, да ће тимпанометар свакако значити за лечење пацијената и дијагностику, а ми као кућа свакако стојимо на располагању за даљу помоћ у сваком погледу, истакао је Блажо Писарић, директор компније „Аудио БМ“.

Подсећамо, адаптација простора у некадашњој згради хируршких Клиника приводи се крају, тако да ће пресељењем, објашњавају у Управи КЦ Ниш, Клиника за болести уха, грла и носа и Клиника за очне болести, добити много већи, опремљенији и квалитетнији простор. Такође ће се, како кажу, специјалистичке амбуланте хируршких и интернистичких грана, налазити у истој згради и осим што ће бити комфорније и међусобно „повезане“, пацијентима ће у истој згради бити доступни и дијагностички апарати Центра за радиологију, тако да ће „шетање пацијената од зграде до зграде“, остати прошлост.

 

 
 
 
 
19 нов

Одмах након уручења вредне донације- савременог мобилног рендген апарата, коју је Амбасада Сједињених Америчких Држава у сарадњи са организацијом НУРДОР наменила новоизграђеном, хематоонколошком одељењу Клинике за дечије интерне болести, Управа нишког Клиничког центра била је домаћин његовој екселенцији, амбасадору Кајлу Скату и гостујућој делегацији и у новој згради Центра, коју је председник Републике Србије, отворио готово пре годину дана.

Опширније...

19 нов

 

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака- НУРДОР и Амбасада Сједињених Америчких Држава, свечано су уручили данас нишком Клиничком центру, важну донацију у виду мобилног рендген апарата, који је према речима стручњака, итекако важан за функционисање новоотвореног хематоонколошког одељења на Клиници за дечије интерне болести, коме је и намењен. Након потписивања уговора о донацији апрата најновије генерације, вредног нешто више од три милиона динара, коме је сем званичне делегације амбасаде САД и Управе КЦ Ниш, присуствовало и највише руководство Града, први човек Клиничког центра најавио је да ће ново одељење, сем што поседује најсавременију опрему и услове, ускоро добити и већи број медицинског особља, како би лечење деце било најквалитетније могуће.


Нови мобилни рендген апарат марке „Сиеменс“, који је, како би био прилагођен потребама педијатријског одељења израђен и осликан у облику жирафе, функционише тако што ограничава зрачење само на део тела који таргетира, објаснили су стручњаци, што би свакако требало да омогући квалитетније лечење код деце оболеле од неког облика малигнитета. 


Уговор о примопредаји апарата свечано су потписали Њ.Е., амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, директор Клиничког центра у Нишу, професор др Зоран Радовановић и председница НУРДОР-а Јоланд Корора. 

-Клиника и КЦ Ниш, добили су најмодернији покретни рендген апарат, а његова предност је у томе што може да се преноси, па деца која примају терапију и која не не могу да оду до нашег центра за редиологију могу да буду снимљени у соби у којој леже, јер ми свакако имамо обучено особље за то, те ће у овом случају они бити сваког тренутка на услузи деци која болују од најтежих болести, појаснио је генерални директор Радовановић, који се уједно захвалио америчкој Влади и Амбасади на досадашњој помоћи и на донацији савременог апарата и том приликом подсетио, да је изградња дечијег хематоонколошког одељења коштала 100 милиона динара, од којих је 70 обезбедио НУРДОР, а остатак држава и град Ниш.


Вредну опрему су Клиничком центру уручили Њ.Е. амбасадор САД-а Кајл Скат и председница НУРДОР-а Јоланд Корора.

-Јако нам је драго да америчка влада и амбасада у Србији имају прилику да донирају овако важну медицинску опрему. Ово је само наставак сарадње и улагања америчке амбасаде у здравствени систем на југу Србије, с обзиром да ми дубоко верујемо да сваки грађанин Србије заслужује најквалитетније лечење, а посебну захвалност желим да искажем НУРДОР-у и свему што они раде, јер сви знамо колико је та брига важна за децу и за целу породицу,рекао је овом приликом амбасадор САД, Кајл Скат.

И председница НУРДОР-а, Јоланд Корора, захвалила се амбасадору и особљу америчке амбасаде у Београду, посебно канцеларији за војну сарадњу, чији су запослени заједно са НУРДОР-ом омогућили да се ова акција спроведе.

-Захваљујући америчкој амбасади добили смо апарат који нам је недостајо да употпунимо болницу са најасвременијом опремом и да се деца лече онако како треба по европским стандардима, те сада имамо све што нам је потребно од апрата и довољно простора, али нам недостаје медицинског особоља и то је сада врло важно и на томе ћемо заједно са државом радити надаље, истакла је Корора.

Новоизграђено дечје хематоонколошко одељење званично је отворено у мају, а ново болничко крило од 750 квадратних метара, које је изграђено и опремљено по највишим медицинским стандардима има проширене капацитете за 100 одсто, те свака соба има кревет за родитеља-пратиоца и сопствено купатило. На сваком спрату постоји дневни боравак са играоницом у којој ће бити могућа примена такозване „хумане терапије“, односно биће могуће да дете прима терапију док се игра.

Одмах након уручења вредне донације- савременог мобилног рендген апарата, коју је Амбасада Сједињених Америчких Држава у сарадњи са организацијом НУРДОР наменила новоизграђеном, хематоонколошком одељењу Клинике за дечије интерне болести, Управа нишког Клиничког центра била је домаћин његовој екселенцији, амбасадору Кајлу Скату и гостујућој делегацији и у новој згради Центра, коју је председник Републике Србије, отворио готово пре годину дана.

 
18 нов

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са појединим здравственим установама широм земље, између осталог и са Клиничким центром Ниш, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, током наредне недеље наставља акцију превентиве, која се овај пут конкретно односи на детаљне уролошке прегледе.

Убројним земљама већ дуже време уназад практикује се манифестација под називом„Мовембар“, а која има за циљ, како тврде стручњаци, да повеhа медицинску просвећеност мушке популације,  превасходно у контесту раног препознавања и лечења карцинома простате и тестиса. Ове године, акцији се прикључио и нишки Клинички центар.

Током читаве наредне недеље, почев од сутра, 19.11.2018., па све до петка 23.11.2018. године,  свим заинтересивани мушкарцима, биће омогућено да, током поподневне смене у периоду од 14 до 19 часова, у Центру за радиологију у новој згради КЦ Ниш (спрат испод Ургентног центра), буду подвргнути тестирању вредности ПСА, као и ректалном прегледу, односно ултразвучном прегледу тестиса, када је у питању млађи део популације.

Како Србија нема одговарајуће епидемиолошке податке којима се процењује инциденција и преваленција ових болести међу грађанима, а осим тога наши суграђани нису склони превентивним здравственим активностима, Министарство здравља је у сарадњи са еминетним стручњацима у овој области, проценило да треба стављати акценат на овакве активности, а које су несумњиво далеко јефтиније него активно лечење.

Након превентивног прегледа, сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности, биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

С' поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 
 
17 нов

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић разговарао је данас с представницима Гранског синдиката "Независност" и, како је пренео новинарима, заједнички су констатовали да је најављено повећање плата у здравству добар стимуланс за све запослене,да могу јошбоље и са више посвећености да раде с великим бројем пацијената.

Радовановићје новинарима, после састанка, рекао да се први пут после дуго времена обраћа пажња на раднике у систему здравства, медицинске сестре, техничаре, лекаре и остало особље.

Он је подвукао да је важно што се посебна пажња посвећује медицинским сестрама и техничарима, и то онима који раде у отежаним условима, на интензивној нези, где пацијенти захтевају већу пажњу.

Према његовим речима, важно је да се обезбеђују средства за повећање плата из реалних извора.

Радовановић је подсетио да је нови Клинички центар у Нишу отворен пре скоро годину дана, што је била инвестиција од скоро 50 милиона евра само за тај део Србије са 2,5 милиона становника.

Додао је да се од тада улагало и улаже око 200 милиона динара у стару зграду хирургије, паркинг, хелидром, у остале делове Клиничког центра који нису пресељени у нови простор.

"Није се стало, наставља се инвестициони циклус, што омогућава боље услове за рад лекарима, медицинским сестрама и техничарима", рекао је Радовановић.

Он је навео и да управа здравствене установе све решава у договору са синдикатима.

"Не постоји ствар, како год била тешка, коју нећемо ставити на сто, разговарати о њој и наћи најбољи начин да помогнемо и решимо питања, јер синдикати представљају раднике ове установе са 3.500 запослених. Констатовали смо да су мере Владе добре, да је то добар стимуланс за све нас, да можемо јошбоље и посвећениједа радимо с великим бројем пацијената", рекао је Радовановић.

Он је додао да најаву штрајка није добио ни од једног синдиката.

"Најава штрајка на нивоу Србије, осим спорадичних на друштвеним мрежама, нема. Ово није био разговор о штрајку, већо томе шта Управа и представници синдиката мисле о мерама Владе. Ако постоји било какав проблем, решићемо га у институцијама система, а никако на улицама и штрајковима", рекао је Радовановић.

Потпредседник Гранског синдиката "Независност" Миодраг Стојковићје рекао да су они задовољни што се тиче новог Клиничког центра у Нишу и повећања зарада, али не и разликама у висини повећања у завиности од структуре запослених.

"У уторак ћемо имати састанак у Министарству здравља у вези с колективним уговором, али дотаћи ћемо и ову тему да пробамо да нађемо решење како би сви били задовољни. Ми никада нисмо штрајковали, док смо у фази преговора", рекао је Стојковић.

(Крај) јм/

 
 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш