НАЈАВА НЕДЕЉЕ „МОВЕМБРА“- СЕДМОДНЕВНИ ПРЕВЕНТИВНИ УРОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ У КЦ НИШ

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са појединим здравственим установама широм земље, између осталог и са Клиничким центром Ниш, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, током наредне недеље наставља акцију превентиве, која се овај пут конкретно односи на детаљне уролошке прегледе.

Убројним земљама већ дуже време уназад практикује се манифестација под називом„Мовембар“, а која има за циљ, како тврде стручњаци, да повеhа медицинску просвећеност мушке популације,  превасходно у контесту раног препознавања и лечења карцинома простате и тестиса. Ове године, акцији се прикључио и нишки Клинички центар.

Током читаве наредне недеље, почев од сутра, 19.11.2018., па све до петка 23.11.2018. године,  свим заинтересивани мушкарцима, биће омогућено да, током поподневне смене у периоду од 14 до 19 часова, у Центру за радиологију у новој згради КЦ Ниш (спрат испод Ургентног центра), буду подвргнути тестирању вредности ПСА, као и ректалном прегледу, односно ултразвучном прегледу тестиса, када је у питању млађи део популације.

Како Србија нема одговарајуће епидемиолошке податке којима се процењује инциденција и преваленција ових болести међу грађанима, а осим тога наши суграђани нису склони превентивним здравственим активностима, Министарство здравља је у сарадњи са еминетним стручњацима у овој области, проценило да треба стављати акценат на овакве активности, а које су несумњиво далеко јефтиније него активно лечење.

Након превентивног прегледа, сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности, биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

С' поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 
 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш