ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ПРЕВЕНТИВУ ОВОГ МЕСЕЦА ПРЕМАШИЛО СВА ОЧЕКИВАЊА- НА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ У КЦ НИШ ЈАВИЛО СЕ БЛИЗУ 1200 ПАЦИЈЕНАТА

Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције здравља и овог месеца наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа, те су грађани у свим здравственим установама и центрима широм земље, без обзира на статус њиховог здравственог осигурања, имали прилику да бесплатно и без заказивања преконтролишу своје опште здравствено стање.

Према броју пацијената, који су се данас јавили лекарима нишког Клиничког центра, показало се да  интересовање грађана за превенцију не јењава, те су чекаонице испред специјалистичких амбуланти у нишком Клиничком центру, биле испуњене од раних јутарњих часова, а сем Нишлија, на превентивни преглед чекали су и многи грађани из Алексинца, Крушевца, Књажевца…

Како је и било предвиђено планом Министарства здравља, сви заинтересовани, у Клиничком центру Ниш могли су данас да преконтролишу свој вид, ураде анализу крви и одреде хормонски статус штитасте жлезде и да од стране лекара специјалиста, уз помоћ ултразвучног апарата, прегледају унутрашње органе абдомена.   

Према подацима након првог пресека стања, у прва два и по сата, укупно је прегледано чак 385 пацијената, док је пола сата након поднева, број пацијената који су проверавали свој вид, дали крв на анализу и контролисали стање бубрега, слезине, јетре и панкреаса премашио девет стотина.

До краја радног времена медицинског особља и лекара који су се овог месеца бавили превентивом, у амбулантама нишког Клиничког центра, прегледана су 1194 пацијента, а с обзиром на различитост прегледа, податак који свакако завређује пажњу јесте и тај, да се на Клинику за очне болести КЦ Ниш јавило 336 пацијената, којима је урађен укупно 831 преглед.

-Овај невероватан податак и број људи који су данас указали поверење нашим лекарима показује да је интересовање и даље велико, те се баш због тога, заиста на све начине трудимо, да подржимо све инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

Због огромног интересовања грађана и великог броја уписаних за ултразвучни преглед абдомена, неколицина њих, данас није стигло да обави преглед, а како би им лекари изашли у сусрет, УЗ прегледи су им заказани за прву половину идуће недеље.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у и нишком Дому здравља, где су пацијенти могли да провере ниво шећера у крви, обаве офталмолошки преглед, али и да код интернисте ураде преглед ЕКГ апаратом. Како су навели надлежни у овој здравственој установи, интересовање је и тамо било велико, те је кроз њихове амбуланте прошло 580 пацијената.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш