ЗАХВАЛНОСТ ЗА ХУМАНОСТ- У КЦ НИШ ОТКРИВЕНА БИСТА ДР ЕЛСИ ИНГЛИС, СВЕЧАНОСТИ ПРИСУСТВОВАО И ЕНГЛЕСКИ АМБАСАДОР СА ПРАТЊОМ

У знак захвалности, због изузетног хуманитарног и здравственог рада у оквиру шкотских војних болница у Србији током Првог светског рата, позната лекарка и велики хуманиста, др Елси Инглис, од данас и званично има своје, почасно место у Клиничком центру Ниш, односно у простору хола Клинике за болести ува, грла и носа, где је постављена биста са њеним портретом.

Церемонија откривања портрета др Инглис, организована је тачно у подне, а сем читавог рукводства Клиничког центра Ниш и Клинике за болести ува, грла и носа, свечаност је својим присуством увеличао и амбасадор Велике Британије у Србији, Њ.Е. Денис Киф у пратњи своје супруге и војног аташеа амбасаде у нашој земљи, који је пре самог свечаног чина, обишао и нову зграду Клиничког центра Ниш, којом је, према његовим речима, и више него импресиониран.

- Мени је заиста драго што је Њ.Е., амбасадор Киф, заједно са пратњом данас овде и што је нашу иницијативу одавања почасти овој великој жени, др Елси Инглис, оценио као важну и симболичну, поготово када је реч о дугогдишњим пријатељским односима наше две земље, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, први човек нишког Клиничког центра.

Међутим, још ми је драже, а опет и то има своју симболику повезану са др Инглис, која је у нашој земљи основала више болница шкотских жена током Првог светског рата, од којих је једна била и у Нишу, то што је британски амбасадор са мном и мојим сарадницима, обишао нашу нову зграду, тј. први и засада, захваљујући помоћи државе и Министарства здравља, једини новоизграђени Клинички центар у Србији и из ње изашао пун позитивних импресија, додао је Радовановић.

Др Если Инглис, због своје дугогодишње хуманости и залагања, добитница је многих одликовања, међу којима је и највише српско одликовање, „Орден белог орла“, те је управо то и један од главних разлога, како објашњавају у руководству ОРЛ Клинике, да јој на овај начин, одају почаст и отргну њена дела од заборава.

- Др Елси Инглис је много учинила за наш народ и тада и ризиковала свој живот да би помогла у лечењу, тако да сам изузетно поносан што смо као колегијум и руководство Клинике, у сарадњи са Управом, баш на овај начин одлучили да овековечимо њену улогу у историји здравства и што ће нас ова биста свакодневно подсећати на то и посебно сам почаствован што је амбасадор Денис Киф дошао у Клинички центар и посетио нашу Клинику, заједно са својом породицом и војним аташеом, нагласио је проф. др Душан Милисављевић, руководилац Клинике за болести ува, грла и носа.

Ни амбасадор Денис Киф, као ни његова породица, нису крили задовољство због геста руководства ОРЛ Клинике и Управе нишког Клиничког центра.

- Срећан сам и задовољан, што је ово још један начин да покажемо колико је пријатељство изнмеђу наша два народа, као и да је наша лекарка др Инглис, када је то било најтеже, помагала српском народу, изјавио је амбасадор Денис Киф и нагласио да је импресиониран након посете новој згради нишког Клиничког центра, која, како је рекао, може да парира и највећим светским болницама по опремљености и медицинском кадру који тамо ради.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш