У НИШУ БОЉЕ НЕГО У БЕРЛИНУ

Медицински туризам у Србији постаје једна од најбрже растућих грана, што показује и све веће интересовање странаца за долазак у нашу земљу због неке интервенције. Тренутно Србију посети између 40.000 и 60.000 здравствених туриста, а процене су да би тај број могао врло брзо да буде и 100.000.

Србија поседује велики потенцијал кад је у питању пружање здравствених услуга по знатно нижим ценама него у земљама одакле здравствени туристи долазе па све више људи долази из иностранства како би урадили пластичну операцију, поправили зубе, али и урадили операцију кичме и срца. Тако странце много мање кошта интервенција, авионска карта и смештај у Србији, него да у својој земљи плате само интервенцију.

Да у нашој земљи постоји велики потенцијал у здравственом туризму, због нижих цена, а високог квалитета услуга, препознали су и у Немачкој, одакле је група лекара и новинара дошла у Србију у организацији нашег Министарства здравља. Они су обишли Београд, Бању Kовиљачу и Ниш како би се лично уверили у понуду Србије.

Форц Шварц, новинар који се бави темама здравственог туризма, каже да је задовољан оним што је видео у Србији.

- Долазим из Берлина, где има и старијих и новијих болница, али оно што сам видео у Нишу јесте више него добро, могу слободно да кажем да је и боље него у Берлину. Оно што би могло да буде интересантно онима који би долазили због медицинског туризма јесу операције на срцу, јер са оволиким бројем персонала и оволиком негом сигурно да има потенцијала. Немачки пацијенти долазе у Србију да би оперисали кичму. Ја сам имао једну операцију у Берлину и без проблема бих могао да дођем у Србију да се оперишем, Немци верују српским стручњацима - каже он.

Најзаступљеније здравствене области због којих странци долазе код нас су хирургија, естетика, протетика, као и многе друге гране за које у својој земљи плаћају много више него у Србији. И наши људи који су на привременом раду у иностранству годинама практикују да током годишњих одмора обаве здравствене услуге у Србији, било да се ради о хируршком захвату или пак протетици или естетској хирургији.

 

Професор туризма Петар Бекер из Немачке каже да није први пут у Србији и истиче да наша земља има велику шансу да буде у топ 10 дестинација.

- Видели смо да овде има квалитета, гостопримства, нуде се добре услуге, као и цене - каже Бекер.

Дита Вајраух каже да је задовољан услугама у Србији те је задивљен великим бројем медицинског особља.

- Здравствени туризам овде може да заживи, само треба порадити на маркетингу да би људи могли да чују шта је у понуди - каже Дита.

Заменик директора Kлиничког центра у Нишу Владан Ћосић објашњава да Србија има доста тога да понуди у области медицинског туризма, а Ниш услуге у оквиру офталмологије, ортопедије, кардиологије, кардиохирургије.

- Показали смо изузетан и функционалан простор, операционе блокове, целу дијагностику, опрему и представили наш високопрофесионални кадар. Нудимо методе које се раде и у свету, можда чак и боље то радимо јер имамо добру опремљеност и стручњаке. На првом месту је квалитет, а цена је два, три пута нижа него у ЕУ - каже Ћосић.

Извор: www.blic.rs

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш