ДАЉА МОДЕРНИЗАЦИЈА ЛЕЧЕЊА У НИШКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ- ОТВОРЕН ТЕЛЕМЕТРИЈСКИ ЦЕНТАР ЗА ПРАЋЕЊЕ ВИТАЛНИХ ПАРАМЕТАРА КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

Захваљујући максималном ангажовању и залагању Управе Клиничког центра Ниш и жељи за што квалитетнијем лечењем пацијената, уз помоћ Министарства здравља, у овој здравственој установи, која је од почетка епидемије заразне болести Ковид-19 збринула више од пет хиљада инфицираних пацијената, отворен је телеметријски мониторинг центар, први такав, јужно од Београда.

Према речима стручњака, ово, „даљинско“ надгледање и праћење виталних параметара код ковид пацијената, како оних који су хоспитализовани, тако и оних који су на кућном лечењу, биће од изузетног значаја за пацијенте, али и за медицинско особље, које ће терапијски моћи брзо да реагује, да сагледа много већи број пацијената, а да се притом, што мање и краће излаже вирусу у црвеним зонама.

Генерални директор Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, истакао је три главна аспекта и предности постојања овог Центра, који је тренутно стациониран на последњем спрату нове зграде КЦ Ниш, у зеленој зони.

- Оно што је заиста важно, то је чување људских ресурса, јер то је систем који омогућава мониторинг виталних параметара ковид пацијената, оних у црвеној зони, али и оних чија клиничка слика дозвољава кућно лечење, те ако је потребно, можемо да одмах терпијски интервенишемо, а да људи што мање времена проведу у контаминираним зонама, појаснио је проф. др Перишић и додао да један медицински тим, лекар и сестра, на овај начин могу да прате виталне параметре код чак 50 пацијената истовремено.

Директор Перишић, наводи да су неки облици оваквих система праћења постојали и раније, али да је праћење било ограничено на рад пејсмејкера и слично. Сада је, како каже, оваквим огромним улагањем државе и Министарства здравља, наш здравствени систем, након што победимо Ковид-19, на одличном путу да буде један од водећих у читавом региону и на Балкану, те да тиме свим грађанима Србије, обезбеди још квалитетније лечење које ће бити у рангу највиших светских стандарда.

     

  - Овим системом, уз помоћ софистицираних уређаја, пратимо осам виталних параметара, оних најбитнијих за пацијенте који су заражени, дакле сатурацију, срчану фреквенцу, крвни притисак, телесну темепратуру итд....и пре свега, ови уређаји, који се каче на руку пацијента, грудни кош или ресицу уха, бежичним путем су повезани са нашим мониторинг системом, те су нам сви параметри одмах видљиви на екрану у Центру. - Сада их користимо за праћење и лечење пацијената који су смештени у полуинтензивним негама, када је реч о хоспитализованим и за праћење оних који су на кућном лечењу, тако да на тај начин лекар одлучује о даљој терапији, вели проф. др Зоран Перишић.

   

У овом тренутку, преко телеметријског мониторинг центра, прате се витални парамтери код 40-ак пацијената нишког Клиничког центра, а преко ове здравствене установе, овакав начин надгледања и лечења пацијената, биће имплементиран и у крушевачкој Ковид болници.

   

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш