"Провери и победи"- нова велика акција скрининга у борби против рака дојке

Управа Kлиничког центра Ниш и Центар за радиологију, уз свесрдну подршку Министарства здравља и ресорног министра, асс. др Златибора Лончара, покренули су нову, велику, превентивну акцију мамографских прегледа на мобилном дигиталном мамографу нишког Kлиничког центра, под називом "Провери и победи", која ће трајати читаве 2020. године.

По унапред утврђеном распореду, покретни мамограф ће сваког месеца бити стациониран у једној од општина или градова на југу, југоистоку и југозападу земље, где ће све жене, старосне доби између 50 и 69 година, са било којим личним документом, без заказивања, моћи да обаве мамографски преглед, након чега че им резултати бити послати на кућну адресу. Kод свих пацијенткиња, код којих се уоче одступања од нормалних вредности, биће уредно обавештене и позване на додатну дијагностику.

- Заиста ми је драго што смо поново у сарадњи са Министарством здравља покренули ову заиста битну акцију и што ћемо моћи да у читавом региону помогнемо свим женама, да издвоје 5 минута свог времена, да без чекања и заказивања, без обзира на статус њиховог здравственог осигурања, преконтролишу своје здравље и тиме свакако учине нешто важно за себе, своје здравље, њихове породице и читаво друштво, истакао је проф. др Зоран Радовановић, први човек Kлиничког центра Ниш.

- Kад упоредимо податке из прошлогодишње акције, видимо да је у малим срединама, одзив био стопостотни, док је у већим градовима то мало другачије, што је несхватљиво, тако да овим путем молим све суграђанке, да се одазову у сто већем броју, те да, ако смо прошле године прегледали око 13 хиљада жена, ове године то буде макар половина од укупног планираног броја из те категорије, а то је управо ова наша парола " у 2020.години, 20.020 прегледа", мада се искрено надам да ће одзив нежнијег пола бити итекако већи, додао је Радовановић.

План је, како кажу надлежни, да мобилни мамограф, ма где се он налазио, ради пуно радно време, а и током викенда и то читаве године, по унапред утврђеном плану и распореду, који је објављен и на званичном сајту Kлиничког центра Ниш.

Kако наводе стручњаци, један од разлога премишљања и неке врсте страха од прегледа, јесте и тај што жене нису упознате са свим детаљима прегледа, односно да преглед потпуно безопасан.

- Сам преглед траје од три до пет минута, а како је реч о апарату најновије генерације, зрачење је заиста минимално, иако од тога многи и даље праве фаму, тако да тврдим, као неко ко годинама ради овај посао, да је потпуно безбедно и безопасна и позивам све наше суграђанке, али и жене широм Србије, старости између 50 и 69 година, да дођу на преглед, рекао је проф. др Драган Стојанов, директор Центра за радиологију KЦ Ниш.

Стручњаци наводе да постоје бројни ризици и предиспозиције за оболевање од ове врсте канцера, посебно у том страшном добу. На првом место је, кажу, генетика, али свакако и начин живота и физичка активност, гојазност, зачеће трудноће и рађање после тридесете године, итд.

С друге стране, статистика нимало није ведра. Према званичним подацима, годишње има око 4 хиљаде новооболелих жена, од којих нажалост, због касног откривања и лечења, 1600 њих, изгуби битку.

С тим у вези, Управа KЦ Ниш, заједно са Министарством здравља, још једном апелује на све жене, да на време ураде преглед и учине велику ствар за себе, а медије, да читаву акцију испрате до краја и помогну у њеној што бољој промоцији.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш