ЈУН МЕСЕЦ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Министарство здравља Репубилике Србије, прогласило је јун, месецом промоције менталног здравља. Тим поводом, Клиника за психијатрију Универзитетског Клиничког центра организовала је акцију у којој су лекари ове клинике у разговору са пролазницима на две фреквентне локације у граду , делили едукативни материјал и промовисали важност менталног здравља.

Први пут ове године, Министарство здравља одредило је да месец јун посвети активностима очувања менталног здравља. Према мишљењу психијатара, бројне активности које су организовале све установе које се баве лечењем психијатријских болести, од изузетног је значаја имајући у виду да су пролонгирано стресно стање још од деведесетих, као и пандемија, довели до експазије психјатријских поремећаја у читавом друштву. Правовремено јављање лекару, предуслов је да се многи поремећаји спрече.

„Овом акцијом грађанима желимо да кажемо колико је важно да се јаве лекару, да добију информације о томе које се службе баве овом патологијом, да грађанима приближимо целу ову причу и на овај начин разбијемо стигму која постоји. Важно је да људима објаснимо да су психитрајски поремећаји и болести, болести као и сваке друге и да нема разлога да се стрепи од одласка психијатру. Као и за телесне болести, од круцијалног значаја је да се пацијенти јаве лекару одмах након што примете измене у понашању, односно прве симптоме. Стручну помоћ је потребно потражити одмах и не мора то да буде добијање терапије, већ то може бити И разговор и савет. Ако лекар процени да је потребна и медикаментна терапија или психо и социјална терапија, онда се свакако треба и у то укључити“, каже доцент др Сузана Тошић Голубовић руководилац Клинике за психијатрију УКЦ Ниш

Лекари Клинике за психијатрију УКЦ Ниш, истакли су да је у нашој земљи у порасту појава депресије, поремећаја расположења, анксиозних стања, али и деменција с обзиром на то да је у Србији становништво све старије. За оне који су прележали корону,чак И лакшу форму болести, постковид је донео и проблем са концентрацијом и отежаним памћењем.

Непозната ситуација и велика количина стреса, разлози су због којих је од почетка пандемије психолошка и псијатријска подршка, осим градјанима пружана и лекарима ангажованим у црвеној зони. Зато је јако важно пратити сопствене симптоме И јавити се на време за помоћ.

„Било каква промена у оносу на уобичајено, свакодневно функциониање, било која промена у понашању, а то могу да буду несеница, аксиозност, забринутост, зебња, слутња, готово неприметне ствари, то је први знак да се потражи стручна помоћ. Нису увек у питању само лекови јер некада и разговор и подршка помажу“, каже др Ива Бинић са Клинике за психијатрију УКЦ Ниш.

Акција која је у Нишу организована на две локације у граду, између осталог имала је за циљ информисање грађана о томе каква је улога психијатара али и према речима доц.др Сузане Тошић Голубовић, богате постојеће психијатријске службе свих нивоа здравствствене заштите у Нишу.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш