УЦК НИШ ПРВА ИНСТИТУЦИЈА КОЈА ЈЕ ДОБИЛА НОВЕ ДЕРМОСКОПЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “ПРЕГЛЕД ЗА СВЕ”

У оквиру друштвено одговорне акције за рано откривање рака коже „Преглед за све“, Клиници за кожне и полне болести Универзитетског Клиничког центра Ниш донирана су четири ручна и један дигитални дермоскоп.

„Пројекат „Преглед за све“ започет је пре седам година уз подршку Министарства здравља. Од самог старта је подразумевао бесплатну едукацију из области дермоскопије свих дерматолога из Србије, као и донацију ручних дермоскопа свим државним амбулантама у земљи И дигиталних дермоскопа за установе терцијарног нивоа здравствене заштите. Ове године у оквиру пројекта „Преглед за све“, поред континуиране едукације дерматолога, Клиника за кожне и полне болести УКЦ Ниш, прва у Србији добила је четри ручна и један дигитални дермоскоп. Овом донацијом се значајно побољшава могућност прегледа свих пацијената из овог дела Србије и рана дијагностика малигних тумора коже. Зато смо веома захвални организаторима акције „Преглед за све“ који донацијом дермоскопа већ други пут помажу нашој установи да на виши ниво подигне услуге које пружа пацијентима,“ рекла је проф. др Даница Тиодоровић, нагласивши да је Србија једина земља у свету у којој се реализује овакав пројекат .

Професорка Тиодоровић каже да је жеља да се промени лоша статистика када се говори о дијагностици меланома у каснијој фази и управо овај пројекат је помогао у томе јер се захваљујући њему, у свим дерамтолошким ординацијама налазе дермоскопи уз помоћ којих дерматолози сада дијагностикују меланом у много ранијој фази када је и прогноза даљег тока болести много боља, а самим тим И квалитет живота пацијената.

“У прве две године акције за 56 државних здравствених установа у Србији обезбеђено је 95 ручних и 6 дигиталних дермоскопа, а ове године поново ће дерматолошким ординацијама широм Србије и великим здравственим центрима, међу којима је и УКЦ Ниш, бити донирана још 64 ручна и два дигитална дермоскопа,“ истакла је др Драгана Панић, представник Еуцерин Србија и нагласила да друштвено одговорну акцију „Преглед за све“ организују Еуцерин Србија и Фонд Б92 уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Иначе, став Светске здравствене организације је да прекомерно излагање УВ зрачењу озбиљно питање јавног здравља, а превенција је један од најефикаснијих начина да се смањи број оболелих од рака коже. У току акције за рано откривање рака коже „Преглед за све“ , спроведен је низ активности информисања грађана свих генерација о значају одговорног понашања на сунца и редовних самопрегледа и дерматолошких прегледа коже. Поред тога, у неколико градова у Србији, међу којим је био и Ниш, организовани су бесплатни дермоскопски прегледи у којим је учествовало преко 4 000 грађана.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш