СВЕЧАНО ОТВОРЕН ПЕТИ ПО РЕДУ „КОНСТАНТИНОВ ДАН ПРОКТОЛОГИЈЕ“

Нишки Универзитетски клинички центар, у организацији Клинике за дигестивну хирургију, од данас је, пети пут заредом, домаћин десетинама најеминентнијих стручњака из области колопроктологије из Србије, Европе и света, који су имали ту част, да прихвате учешће у предавањима на овогодишњем, дводневном, некада симпозијуму, а сада великом конгресу „Константинов дан“.

Главна тема овогодишњег, иначе највећег скупа у региону из ове хирушке области, обухвата савремени аспект лечења колоректалног карцинома, упалних болести, али и све доминантније присуство проктологије у хируршкој пракси. Око четрдесет предавача ће одржавати високостручна и научна предавања, а биће обављена и операција у сали нишког УКЦ-а, коју ће учесници имати прилике да уживо прате из амфитеатра. Како кажу организатори, управо ће том разменом искустава домаћих и иностраних имена у колоректалној хирургији, унапредити и пружање здраствених услуга пацијентима, који су, свакако, свима на првом месту.

     

Након година Covid-a 19, традиционални међународни конгрес колопроктологије “Константинови дани”, у организацији Клинике за дигестивну хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш, ове године одржан је у амфитеатру нишког Научно- технолошког парка. Према речима домаћина и организатора, проф. др Горана Станојевића, руководиоца Клинике за дигестивну хирургију УКЦ Ниш, број од готово две стотине учесника, управо показује важност ове гране медицине и достигнућима у тој области.

- Оно што је битно јесте да ове године имамом 16 предавача из земаља ЕУ и света и преко 20 стручњака из наше земље, са којима ћемо разменити знања и искуства и на тај начин видети где се налази наша земља, када је реч о овој области медицине. Овај стручни састанак управо има задатак да покаже да правовремена дијагностика са најсавременијим начинима хирургије и вештачке интелигенције има за циљ да помогне у лечењу наших пацијената, навео је проф. др Станојевић и додао да је као дугогодишњи хирург, веома задовољан знањем и искуством које лекари у нашој земљи поседују.

На достигнућа и успехе својих колега, али и заиста великој посећености Конгресу, поносан је и први човек нишког Универзитетског клиничког центра, проф. др Зоран Перишић.

- Клиника за абдоминалну хирургију има добру опрему и заиста врхунске стручњаке и мени је заиста драго што нишки УКЦ, одржава тај ниво квалитета и има капацитете да не само обавља компликоване захвате, већ и да едукује колеге из околних центара. Поносан сам да смо, по ко зна који пут, данас, били светска научна база из једне области медицине и домаћини еминентним стручњацима који су овде размењивали знања и искуства, додао је проф. др Перишић, директор нишког УКЦ.

Речи добродошлице, сем председника Хирушке секције Српског лекарског друштва проф. др Василија Јеремића, председника Академије медицинских наука Српског лекарског друштва проф. др Светолика Аврамова, директора УКЦ Ниш, проф. др Зорана Перишића, упутила је и деканица Медицинског факултета у Нишу, проф. др Добрила Станковић Ђорђевић.

- Велика ми је част да присуствујем данашњем отварању јер је хирургија у Нишу итекако на високом нивоу, јер се Медицински факултет и сви предавачи годинама труде да пренесу своје знање студентима и од њих, заједно кроз практични рад, направе одличне стручњаке, какви, многи од њих, данас и јесу, рекла је проф. др Станковић Ђорђевић.

„Константинов дан“, као Интернационални колопроктолошки симпозијум, први пут је, у граду на Нишави одржан 2013. године, а током година, захваљујући новој, најмодерније опремљеној згради Клиничког центра Ниш, и одличној сарадњи са Медицинским факултетом, Ниш је, према речима стручњака, током овог стручног скупа „светска престоница колопроктологије“. Конгресу је, осим домаћих стручњака, присуствовао и велики број иностраних предавача како из региона тако и из Велике Британије, Шпаније, Аустрије, Грчке, Мексика, Литваније, са Кипра, итд

Више о конгресу можете пронаћи на званичном сајту constantinesdays.rs

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш