СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ДРУГА ПО РЕДУ НАЦИОНАЛНА ОНКОЛОШКА КОНФЕРЕНЦИЈА „НОК2024“- ДОМАЋИН УКЦ НИШ И КЛИНИКА ЗА ОНКОЛОГИЈУ

Друга Национална Онколошка Конференција НОК2024“, на којој ће од 17. до 19. маја, на високостручним предавањима, преко 45 експерата из Србије и региона, чија ће предавања пратити преко 300 учесникасвих специјалности који учествују у дијагностици и лечењу малигних болести, свечано је отворена у препуној сали једног нишког познатог хотела.

Као и прошле године, главни организатор је Клиника за онкологију Универзитетског клиничког центра Ниш, уз свесрдну подршку Управе ове здравствене установе, али и ресорног Министарства. Овај значајни догађај, према речима организатора, посвећен је едукацији лекара из области онкологије о новинама у лечењу пацијената са онколошким болестима,као и стремљењима у онколошкој хирургији, дијагностици и радијационој  онкологији, како у свету тако и у нашој земљи.

Како наводе са нишке Онкологије, један од битнијих семинара у оквиру овог догађаја биће посвећен новим лековима,који су крајем прошле године у Србији постали доступни пацијентима са најтежим облицима рака плућа, простате, дојке и других локалитета. Такође, посебна пажња биће посвећена значају имунотерапије у лечењу онколошких болесника,као и искуствима лекара у Србији и иностранству,који су примењивали ову врсту терапије.

Руководилац Клинике за онкологију, која ове године слави и јубилеј 55 година рада и постојања, проф. др Ана Цветановић, изјавила је да ова конференција, представља на неки начин и круну њиховог рада и залагања.

- Ка нама гравитира преко 2 милиона становника са југа Србије и сада Клиника са своја три органициона дела, стационарним, дневном болницом и Одељењем за радиотерапију збрињава пацијенте са милгнитетима читавог југа Србије. Ми смо поносни на свој рад, поносни смо са колико знања, ентузијамзма и посвећености радимо, вероватно једну од најхуманијих грана  медицине. Поносни смо на свакодневне напоре које улажемо у борби за живот и здравље сваког пацијента, али нас то обавезује и да будемо стално посвећени напредовању, изјавила је проф. др Цветановић.

Она је истакла и да је у овом тренутку, онкологија једна од најдинамчцнијих грана медицине која се развија невероватном брзином и да то намеће лоша епидемиолошка ситуација када су малигне болести у питању.

 - И с обзиром на трендове који постоје, очекује се значајно  повећање броја оболелих. Зато ће значајан део конференције посвећен новим лековима, који су са новом листом лекова РФЗО-а, постали доступни пацијентима  са карциномом дојке, карциномима плућа али и уролошким и другим малигнитетима. Посебна пажња биће посвећена имунотерапији и другим револуционарним терапијама, које су потпуно трансформисале ток лечења малигних болести, казала је Цветановић.

Први човек нишког Универзитетског клиничког центра, проф. др Зоран Перишић, који је имао и ту част да заједно са организаторима поздрави окупљене, истакао је да живимо у време епидемије малигних болести којих је више него икада.

- На неки начин плаћамо цех за три године короне када смо се мање контролисали, мање одлазили код лекара. И наши бројни стручњаци, пре свега хирурзи, онколошки хирурзи и онколози сведоци су како долази пуно, како то говоре лекари, запуштених случајеви, запуштених у смислу одмаклих фаза карцинома, казао је проф. Перишић и додао да с друге стране, поносно може да каже, да живимо у држави која много издваја за лечење, која много полаже на лечење малигних болести, тако да су савремене терапије постале доступне, никад већем броју пацијената са малигним болестима.

- Ту пре свега мислим на биолошку и имунотерапију, али и све врсте цитостатских комбинација, цитостатских терапија. Због тога, , колико год је проблем тежак, овакви састанци служе и да тај проблем поделимо једни са другима, да чујемо туђа искуства, испричамо наша и видимо који је најбољи начин да помогнемо пацијентима, нагласио је проф. Перишић.

На „НОК-у 2024“, биће разматране и мере превенције, као и рано откривање малигнитета, са освртом на пут пацијента од тренутка постављања дијагнозе, све до отпочињања специфичног онколошког третмана.

Према званичним статистичким подацима, више од 5 новооболелих пацијената од карцинома се тренутно дијагностикује  сваког минута у Европи, што ће према неким проценама, довести до тога ће малигне болести , заменити кардиоваскуларне по броју оболелих до 2035. године.

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш