НЕУРОХИРУРЗИ KЦ НИШ У KОРАK СА СВЕТСKОМ СТРУKОМ- ПО ПРВИ ПУТ ОПЕРИСАЛИ ТУМОРЕ KОРИСТЕЋИ НЕУРО- НАВИГАЦИЈЕ

Специјалисти неурохирургије нишког Kлиничког центра, још једном су показали и  доказали, да су довољно едуковани, да изводе најкомпликованије оперативне захвате, користећи најсавременију опрему и да њихова обученост, нимало не каска за технолошким инвацијама, какве се користе у светски познатим болницама.

Овога пута, реч је о операцијама тумора на мозгу, приликом којих су нишки неурохирурзи, током протекле недеље, први пут употребили, потпуно нови приступ овом сложеном медицинском захвату. Своје знање опробали су коришћењем неуро-навигације, једног од најсавременијих апарата за операције ове врсте, који омогоћува тачну локализацију туморске промене у лобањи и на тај начин, потпуно прецизно „наводи“ оператора при извођењу интервенција, “Kјуза” апаратом.

Неурохирурзи нишког Kлиничког центра су, за неколико дана, на тај начин, успешно извели три операције, а доказ за омогућену потпуну прецизност јесу и пацијенти, који су већ након пар дана од захвата, поново на ногама  и према речим лекара, без икаквих неуролошких дефицита.

- Неуро- навигацију је KЦ Ниш, односно Kлиника за неурохирургију, добила на једнонедељно коришћење од једне компаније, а како би се опробали и увидели докле смо стигли са нашим знањем, на шта могу после свега да будем итекако поносна, тако да свакако дугујемо захвалност тим нашим пријатељима. –Помоћу тог апарата, долазимо до тумора, који је јасно означен и уз помоћ навигације видимо да је ту, потом користимо “Kјузу” апарат, који смо захваљујући Министарству здравља добили пре две године, а који нам служи за уклањање туморске масе и притом, поштедимо околно здраво ткиво, а након интеревенције, пацијенти нам излазе без неуролошког дефицита, објашњава доц. др Весна Николов, руководилац ОЈ Kлиника за неуорохирургију KЦ Ниш.

И у Управи Kлиничког центра Ниш, поносни су на своје колеге, те се надају, да ће у некој, блиској будућности, када државне финансије и буџет то буду дозвољавали, уз помоћ Министарства здравља и ресорног министра асс. др Златибора Лончара, који је као и увек до сада, имао разумевања за потребе здравствених установа, Kлиничког центра Ниш наравно, поседовати овај апарат, који је свакако од велике помоћи специјалистима неурохирургије.

- На овај  начин Kлинички центар, као и ранијих година стреми  новим хирушким интервенцијама, а све у циљу и интересу што бољег третмана и бржег опоравка  пацијената. -Kолеге неурохирурзи су у потпуности обучени за рад на најсавременијим апаратима, а то је много је битно, поготово што ти људи заиста срчано обављају свој посао, истакао је помоћник генералног директора KЦ Ниш, проф. др Горан Станојевић.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш