Насловна Вести НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ- КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ДОНИРАНА ДВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ- КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ДОНИРАНА ДВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА

Од укупно 13 возила, које је Министарство правде купило новцем, који је прикупљен по основу одлагања кривичног гоњења, два нова санитета донирана су нишком Клиничком центру. Једно од возила, представља праву покретну болницу са инкубатором, која ће служити за хитан превоз превремено рођених и животно угрожених беба, а друго ће бити коришћено за транспорт онколошких пацијената.

Oво је већ други пут да је, Министарство правде преко јавног конкурса за доделу средстава из опортунитета, између осталог донирало и у здравствене установе у нашој земљи, те је овог пута додељено близу 55 милиона за набавку санитетских возила.

- Ми планирамо да и убудуће наставимо са оваквим акцијама, јер су се показале као одличне и оно што је најбитније, врло се пажљиво одлучује како ће средства бити прерасподељена, а након тога се и врши стални надзор како се та средства троше, истакла је на свечаном уручењу кључева директорима установа, Нела Кубуровић, Министарка правде.

Асс др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије, том приликом подсетио је у последње три године установама у здравству донирано стотинак возила и да ће оваква пракса свакако бити настављена и убудуће. Посебно је нагласио важност два специјализована санитета за са покретним инкубаторима, од којих је једно донирано нишком Клиничком центру, а друго Општој болници у Новом Пазару.

- Међу возилима је највише санитета - 'покретних болница', али има и теренских возила за најудаљеније крајеве наше земље, јер је нама брига о сваком грађанину, па и о оном у најудаљенијем селу, на првом месту. -Ту су и возила за дијализу, али бих посебно истакао два возила за неонатологију и то је први конкретан корак у правцу реформе наше неонатолошке службе, јер ће сада деца, која морају да буду превезена у друге здравствене центре имати много веће шансе да преживе, истакао је Министар Лончар.

На велику важност специјализованог санитета за неонатологију, уакзао је и проф.др Зоран Радовановић, први човек Клиничког центра у Нишу, ка којем гравитира близу два и по милиона пацијената са југа и југоистока Србије.

-Ово је још један доказ, после свих силних улагања, од којих је највеће наравно изградња нове зграде Клничког центра, да држава препознаје значај наше установе и хвала им на томе, и хвала што ће сада бебе, које су из неког разлога животно угрожене имати много веће шансе да преживе, јер су сада сви услови обезбеђени за њихов брз и безбзедан транспорт, наггласио је проф. др Радовановић и додао да је итекако битно и друго донирано возило, јер ће превоз онколошких пацијената из болнице у Кнез Селу сада бити много лакши и угоднији.

Кључеви нових санитетских возила, које су Министри предстваницима здравствених установа свечано уручили на паркингу крушевачке Опште болнице, добили су и Дом здравља Жабаљ, Дом здравља Босилеград, Здравствени центар Неготин, Клинички центар Војводина, Специјална болница за плућне болести Сурдулица, Општа болница Крушевац, Општа болница Нови Пазар, Дом здравља „др Љубинко Ђорђевић“ Сврљиг, Дом здравља Трговиште, Дом здравља „др Верољуб Цакић“ Мајданпек, и Градски завод за хитну медицинску помоћ Београд.

 

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар Др. Зорана Ђинђића 48

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)