Насловна Вести Вести архива 2018 ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ НИШКИХ НЕУРОХИРУРГА- ОД РЕВОЛУЦИЈЕ ДО РУТИНЕ

ЈОШ ЈЕДАН УСПЕХ НИШКИХ НЕУРОХИРУРГА- ОД РЕВОЛУЦИЈЕ ДО РУТИНЕ

Неурохируршка процедура отклањања тумора на кичми, која у многим земљама и даље представља револуционарну методу, за коју се ретко ко од специјалиста ове гране медицине одлучује да изводи, захваљујући марљивом раду и едукацији, тим стручњака у нишком Клиничком центру већ, како кажу, дуже време уназад, обавља рутински.

Како истичу нишки неурохирурзи, веома комликован и редак оперативни захват, који су специјалисти Клиничког центра Ниш, у новим и најмодерније опремљеним операционим салама у новој згради обавили крајем прошле недеље, изискивао је добро уигран тимски рад, одлично познавање материје али и мултидисциплинарни приступ, како би интервенција била изведена са што мање последица по организам пацијента. Иако су је и раније радили, а осим њих пар пута и колеге са Војномедицинске академије, временом је постала релативно рутинска за Нишлије због одличне едукације због које су, према њиховим речима, спремни и за најкопликованије захвате.

Тим лекара је, под руководством проф.др Небојше Стојановића овај компликован оперативни захват успешно обавио код пацијенткиње С.Ж (54) из Јагодине, која је на Клинику за неурохирургију КЦ Ниш примљена са тумором у пределу 8 и 9-ог грудног пршљена, а који је вршио притисак на кичмену мождину и околне васкуларне структуре.

- Хируршка процедура је подразумевала приступ кроз грудну дупљу, колабирање и померање плућа, померање и одвајање аорте и в.цавае и комплетно уклањање тумара, који је разорио 8 и 9 пршјен, након чега смо уклонили сама пршљенска тела, ослободили кичмени канал и мождини од туморске компресије, да би потом заменили та иста пршљенска тела вештачким корпусом од титанијума,појаснио је проф.др Небојша Стојановић, нишки неурохирург.

Већ након неколико дана након неурохируршке инервенције и будног праћења тима лекара, који су сем вође екипе, професора Стојановића, чинили и асс.др Радисав Митић-неурохирург, др Миша Павловић, грудни хирург и екипа анестезиолога на челу са др Горан Ивановим, лекари тврде да је пацијенткиња сада у добром стању и без икаквих неуролошких испада.

- Поносан сам и драго ми је што наша установа константно иде напред крупним корацима, када су у питању све области у пружању здравствених услуга па и неурохирургије, тако да ћемо тек повезивати тимове, бити домаћини многим еминентним тимовима лекара који ће са нашим људима оперисати у новим салама, а све захваљујући великој подршци ресорног министра Златибора Лончара и Министарства здравља који су препознали кавлитет у нама,са поносом истиче генерални директор КЦ Ниш, проф.др Зоран Радовановић, који додаје да ће У склопу унапредејња и даљег развоја спиналне хирургије у Клиничком центру Ниш, 1. и 2. новембра, нишки тим неурохирурга, заједно са најпознатијим спиналним хирурзима из Шпаније, обавити чак четири хируршке интервенције на кичменом стубу, које данас спадају у најсавременије методе. 

Одушевљење великим напретком, када је реч о неурохируршким операцијама, не крије и проф. Др Стојановић.

- Оно што је за наш нишки Клинички Центар специфично јесте то, да се уназад у дужем временском периоду радило на перманентој едукацији кадрова који се баве лечењем обољења и повреда кичменог стуба, не чекајући да се прво створе услови, тако да сада, са отварањем нових капацитета и хируршких сала најсавременије опремљених, без икаквих проблема можемо ући у повећање обима рада само развијање спиналне хирургије по највишим светским стандардима,вели Стојановић.

 
 

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)